Fif.no

Fjorder

Fjorden er et langt og smalt innløp av havet eller havet. De blir vanligvis skåret inn i berggrunnen av isaktivitet med vann som renner fra isbreer til innsjøer og deretter ut mot et åpent hav gjennom elvedaler.

 

Norges kystlinje har en imponerende naturlig skjønnhet som inkluderer dramatiske utsikter som bare finnes langs de robuste kysten, for eksempel bratte klipper som stiger opp direkte fra strandkanten til majestetiske topper som tårner seg over tusen meter over det hele- men man trenger ikke å reise over Norges tusen miles for denne opplevelsen fordi det også er et annet landemerke i nærheten verdt å se: Fjordene!

Norge har noen av verdens mest fantastiske fjorder, inkludert Geirangerfjord og Trondheimsfjord. Imidlertid er ikke alle skapt like, da de kan variere i størrelse fra noen få miles til mer enn 100 km lange med bratte vegger som stiger opp til 1 km høye på hver side som faller ned på dypt vann tusenvis av meter under. Dette er grunnen til at mange tror Norges Fjaerlandsdal er dannet av kjemper som kløver hverandre fra hverandre- den strekker seg 20 kilometer mellom to ujevne fjelltopper!